GONGBAD OCH GONGYOGA

Gongen är ett av våra äldsta instrument och har rötter ända tillbaka till bronsåldern. Den har i årtusenden används för olika syften, som att få odlingar att växa bättre till att läka människors psykiska obalanser. En gong ser ut som en rund, platt metalltrumma och byggs i flera olika storlekar, vilket ger dem olika toner.
Gongen vibrerar med 72 000 olika frekvenser, lika många som våra meridianer i kroppen och sägs vibrera ända in på cellnivå och lösa upp spänningar, minska låsningar och stimulera cirkulation. 
Ett gongbad kan vara mycket avslappnade och avstressande för kropp och själ då vibrationerna sägs ta sig förbi våra tankar och medvetande, och på så sätt påverka oss på ett djupare plan. ​Många upplever att de under gongbadet befinner sig på ”en plats bortom tankarna” eller ”någonstans mellan vakenhet och sömn”.  Upplevelsen är universell, gränsöverskridande och gemensam.
Gongens ljud syftar till att du ska hitta en djup avslappning, där återhämtning, läkning och transformation får komma till stånd.

SÅ GÅR ETT GONGBAD TILL

Under ett gongbad får du ligga ner på en mjuk matta och slappna av medan jag slår på en eller flera gongar, som då sprider kraftfulla vibrationer i form av ljud i olika frekvenser. Du låter gongens ljud flöda genom dig. Om du upplever att gongen låter mycket och du känner obehag, andas lugnt in och ut och påminn dig om att obehag inte är farligt och att om du ”släpper taget” kommer obehaget att försvinna. Då du slappnar av tillräckligt tar kroppens självläkande förmåga över. Ett gongbad kan pågå i allt från några minuter till flera timmar, beroende på om det är en del i ett annat pass som t ex GONGYOGA eller ett rent ljudbad.
Man kan bli känslomässigt påverkad under och efter gongbadet eftersom det löser upp blockeringar i kroppen och öppnar upp våra chakran. Det är viktigt att låta känslorna komma och inte trycka undan dem eftersom det kan vara blockeringar i vår kropp som frigjorts. 

​Efteråt är det bra att dricka mycket vatten för att hjälpa kroppen att renas och helas. Effekterna av ett gongbad sägs kunna fortsätta under flera dagar efter sessionen. Tänk på att ta det lite lugnt direkt efter ett gongbad eftersom man ofta är öppen och därför kan vara extra mottaglig för intryck och energier av olika slag.

SÅ GÅR GONGYOGA TILL

Den gongyoga du kommer att delta i på Yogaplan är ett normalt mediyogapass efterföljt av lite längre vila på ca 20 min där du blir ”gongad” som i ett gongbad, dvs du får vila på rygg under det att jag spelar på gongarna. Vilan blir lite längre och djupare än vid de andra yogaklasserna och effekterna av yogan får utrymme att befästas och fördjupas. Precis som vid ett gongbad är det viktigt att ge akt på hur du mår och tillåta eventuella känslor att få komma, att ta det lite extra lugnt och att dricka mycket vatten.